acetyl-l-karnitin: kan det lindre ms trøtthet?

Foreløpig er det ikke nok bevis til å vite om acetyl-L-karnitin bidrar til å forbedre tretthet assosiert med multippel sklerose (MS) eller ikke. Mer forskning er nødvendig.

Acetyl-L-karnitin er en form av L-karnitin, en aminosyre som finnes i nesten alle celler i kroppen. L-karnitin spiller en viktig rolle i produksjon av energi fra langkjedede fettsyrer. I tillegg øker det aktiviteten til visse nerveceller i sentralnervesystemet.

Fatigue er et vanlig symptom hos personer med multippel sklerose. Men årsaken til tretthet er ikke godt forstått.

Som for behandling av tretthet med acetyl-L-karnitin har noen studier antydet at kosttilskudd kan lette MS-relatert tretthet hos personer med lav blod nivåer av L-karnitin.

Annen forskning funnet ut at acetyl-L-karnitin fungerer bedre enn visse medisiner som brukes til å behandle tretthet. Men ytterligere studier har hatt mangelfulle resultater, som viser en mulig, men ikke statistisk signifikant fordel for acetyl-L-karnitin i MS-relaterte tretthet.

Selv acetyl-L-karnitin generelt har få eller milde bivirkninger, kan det forstyrre blooding-tynning medisiner og andre rusmidler. Så, hvis du bestemmer deg for å prøve acetyl-L-karnitin eller andre kosttilskudd, bør du snakke med legen din først.

Med

gå til legen din