ACL skade sykdom

En ACL skade er den river av fremre korsbånd (KROO-hun-JAE) ligament (ACL) – en av de store leddbånd i kneet. ACL skader oftest oppstår under sport som involverer plutselig stopper, hopping eller endringer i retning – for eksempel basketball, fotball, fotball, tennis, slalåm, volleyball og gymnastikk.

Mange mennesker hører eller kjenner et “pop” i kneet når en ACL skade oppstår. Kneet kan hovne opp, føler ustabil og blir for smertefullt å bære vekten.

symptomer

Avhengig av alvorlighetsgraden av ACL skade, kan behandlingen omfatte hvile og rehabilitering øvelser for å hjelpe deg å gjenvinne styrke og stabilitet eller kirurgi for å erstatte revet ligament, etterfulgt av rehabilitering. En skikkelig treningsprogram kan bidra til å redusere risikoen for en ACL skade.

En høyt “pop” eller en “spratt” følelse i kneet; Sterke smerter og manglende evne til å fortsette aktiviteten; Hevelse som begynner i løpet av få timer; Tap av omfanget av bevegelse; En følelse av ustabilitet eller “gi vei” med vektbærende

Den fremre korsbånd (ACL) er en av de viktigste leddbånd som hjelper stabilisere kneleddet. ACL kobler lårbeinet (femur) til shinbone (tibia). Det er mest vanlig revet i løpet av idretter som tar plutselig stopper, hopping eller endringer i retning – for eksempel basketball, fotball, fotball, tennis, slalåm, volleyball og gymnastikk.

Tegn og symptomer på en ACL skade inkluderer vanligvis

Søk øyeblikkelig hjelp hvis noen skade på kneet forårsaker tegn eller symptomer på en ACL skade. Kneleddet er en kompleks struktur av bein, leddbånd, sener og andre vev som fungerer sammen. Det er viktig å få en rask og nøyaktig diagnose for å fastslå alvorlighetsgraden av skaden og få riktig behandling.

Plutselig bremse ned og endrer retning (kutting); Bevegelig med foten godt plantet; Landing fra et hopp på feil måte; Stoppe plutselig; Motta en direkte slag mot kneet eller kollisjon, for eksempel en fotball takle

Sener er sterke band av vev som kobler ett bein til et annet. ACL, en av to leddbånd som krysser i midten av kneet, kobler lårbeinet (femur) til shinbone (tibia) og bidrar til å stabilisere kneleddet.

X-stråler. X-stråler kan være nødvendig for å utelukke et beinbrudd. Imidlertid kan røntgenstråler ikke visualisere myke vev, for eksempel leddbånd og sener .; Magnetic resonance imaging (MRI). En MR bruker radiobølger og et sterkt magnetfelt til å lage bilder av både harde og myke vev i kroppen din. En MR kan vise omfanget av en ACL skade og tegn til skade på andre vev i kne .; Ultralyd. Ved hjelp av lydbølger til å visualisere interne strukturer, kan ultralyd brukes til å sjekke for skader i leddbånd, sener og muskler i kneet.

Fører til

De fleste korsbåndskader skjer under sport og fitness aktiviteter som kan sette stress på kneet

Når leddbåndet er skadet, er det vanligvis en delvis eller fullstendig rive over hele vevet. En mild skade kan anstrengt ligament, men la den være intakt.

Kvinner er mer sannsynlig å ha en ACL skade enn menn som deltar i de samme sport. Studier har antydet noen årsaker til disse forskjellene i risiko.

Generelt, kvinner idrettsutøvere viser en styrke ubalansen i lårene med musklene på forsiden av låret (quadriceps) er sterkere enn musklene på baksiden (hamstrings). Hamstrings forhindre shinbone fra å bevege seg for langt frem – bevegelse som kan anstrengt ACL.

Studier som sammenligner hopp og landingsteknikker blant menn og kvinner idrettsutøvere har vist at kvinnelige idrettsutøvere er mer sannsynlig å lande fra et hopp på en måte som øker stress på sine knær.

Risikofaktorer

Forskning tyder på at trening for å styrke musklene i bena, hofter og nedre torso – samt trening for å forbedre hopping og landingsteknikker – kan redusere høyere ACL skade risiko forbundet med kvinner idrettsutøvere.

Hvile. Generelt hvile er nødvendig for healing og begrenser vektbærende på kneet .; Is. Når du er våken, kan du prøve å ise kneet minst annenhver time i 20 minutter om gangen .; Komprimering. Pakk en elastisk bandasje eller kompresjon vikle rundt kneet .; Elevation. Legg deg ned med kneet støttet opp på puter.

komplikasjoner

Mennesker som opplever en ACL skade har høyere risiko for å utvikle artrose, der felles brusk forverres og dens glatte overflaten ru. Leddgikt kan oppstå selv om du har kirurgi for å rekonstruere ligament.

Du er en idrettsutøver og ønsker å fortsette i din idrett, spesielt hvis sporten innebærer hopping, skjæring eller svingbare; Mer enn en ligament eller brusk i kneet er skadet; Du er ung og aktiv; Skaden er årsaken kneet spenne under daglige aktiviteter

Flere faktorer sannsynlig påvirker risikoen for artritt, slik som alvorligheten av den opprinnelige skade, tilstedeværelse av relaterte skader i kneleddet eller nivået av aktivitet etter behandling.

Når gjorde skaden oppstår ?; Hva gjorde du på den tiden ?; Hørte du et høyt “pop” eller føler en “popping” sensasjon ?; Var det mye hevelse etterpå ?; Har du skadet kneet før ?; Har symptomene vært kontinuerlig eller sporadisk ?; Har noen spesifikke bevegelser ser ut til å forbedre eller forverre symptomene dine ?; Har kneet noensinne “låse” eller føler blokkert når du prøver å flytte den ?; Føler du noen ganger at kneet er ustabil eller ute av stand til å støtte vekten din?

Diagnose

Under fysisk eksamen, vil legen din undersøke kneet for hevelse og ømhet – sammenligne din skadet kneet til uskadd kneet. Han eller hun kan også bevege kneet til en rekke stillinger for å vurdere omfanget av bevegelse og den totale funksjon av leddet.

Ofte diagnosen kan gjøres på grunnlag av fysisk undersøkelse alene, men man kan ha behov for tester for å utelukke andre årsaker og for å bestemme graden av skaden. Disse testene kan omfatte

Øvelser som styrker beinmuskulaturen, spesielt hamstring øvelser, for å sikre en helhetlig balanse i beinet muskelstyrke; Øvelser for å styrke kjernen: hofter, bekken og nedre del av magen; Trening og mosjon for riktige teknikker og kneet posisjon i hopp og landing; Trening for å forbedre teknikker for dreiing og skjæring

Spør førstehjelp omsorg kan redusere smerte og hevelse rett etter en skade i kneet. Følg R.I.C.E. modell av egenomsorg hjemme

Medisinsk behandling for en ACL skade begynner med flere uker med rehabiliterende behandling. En fysioterapeut vil lære deg hvordan du gjør øvelser som du skal utføre enten med fortsatt tilsyn eller hjemme. Du kan også bruke en spenne for å stabilisere kneet og bruke krykker en stund for å unngå å sette vekt på kneet.

Målet med rehabiliteringen er å redusere smerte og hevelse, gjenopprette kneet fullt spekter av bevegelse, og styrke musklene. Dette løpet av fysioterapi kan lykkes behandle en ACL skade for personer som er relativt inaktive, engasjere seg i moderat trening og fritidsaktiviteter, eller spille sport som setter mindre stress på knærne.

Behandling

Legen kan anbefale kirurgi hvis

Under ACL rekonstruksjon, fjerner kirurgen den skadede leddbånd og erstatter det med et segment av sene – vev som ligner på et leddbånd som forbinder muskelen til beinet. Denne erstatning vev kalles en pode. Din kirurg vil bruke et stykke sene fra en annen del av kneet eller en sene fra en avdød donor. Pode vil fungere som stillas som ny ligament vev kan vokse.

Etter operasjonen vil du fortsette et annet kurs for rehabiliterende behandling. Vellykket ACL rekonstruksjon sammen med strenge rehabilitering kan vanligvis gjenopprette stabilitet og funksjon til kneet. Idrettsutøvere ofte kan vende tilbake til sine idretter etter åtte til tolv måneder.

Forberedelse til en avtale

Smerten og uførhet i forbindelse med en ACL skade føre til at mange mennesker til å søke legehjelp. Andre kan gjøre en avtale med sine fastleger. Avhengig av alvorlighetsgraden av skaden, kan du bli henvist til en lege som spesialiserer seg i idrettsmedisin eller en spesialist i bein og felles kirurgi (ortopedisk kirurg).

Før en avtale være forberedt på å svare på følgende spørsmål?

Forebygging

Riktig trening og mosjon kan bidra til å redusere risikoen for ACL skade. En fysioterapeut, atletisk trener eller annen spesialist i idrettsmedisin kan gi vurdering, veiledning og tilbakemeldinger som kan hjelpe deg å redusere risikoen. Programmer for å redusere ACL skade inkludere

Lær mer om ACL skade

Bruk fottøy og padding som passer for din idrett for å forhindre skader. Hvis du nedoverbakke ski, sørg for at skibindinger er riktig justert av en profesjonell, slik at skiene vil slippe hensiktsmessig når du faller.

Iført et kne spenne synes ikke å forhindre ACL skade eller redusere risikoen for tilbakevendende skader etter operasjonen.

Mer om ACL skade

Symptomer og behandling for

1

Care Notater 4s

 2s

4s

)