aggresjon i ungdommen – emneoversikt

Alle får sint noen ganger, selv små barn. Men noen barn og tenåringer har så mye problemer med å kontrollere sitt sinne at de skubbe, hit, eller gjøre narr av andre mennesker. Det fører dem problemer både hjemme og på skolen. De har ofte en vanskelig tid å få venner. Og deres aggresjon gjør foreldre dem en utfordring.

Både gutter og jenter kan være fysisk eller sosialt aggressiv. Men guttene uttrykker ofte sinne på en fysisk måte. Jenter har en tendens til å være sosialt aggressive.

Årsakene noen barn er mer aggressive enn andre er komplekst. Noen barn kan bli født med en aggressiv personlighet. De kan være mer impulsive enn andre barn: De handler uten å tenke på hva som kan skje. De kan lære å bli aggressiv av å være rundt sinte voksne og jevnaldrende. Nonaggressive barn ofte ikke ønsker å være rundt dem, så aggressive barn kan tilbringe tid med andre aggressive barna, som oppmuntrer mer aggresjon.

Aggresjon kan også være et tegn på et helseproblem som bipolar lidelse eller ADHD. Men å ha slike forhold betyr ikke at et barn vil være aggressiv.

Foreldre en aggressiv barn kan være vanskelig og slitsomt. Du kan føle deg overveldet, flau, og med sint selv. Men hjelp er tilgjengelig for deg og barnet ditt. Med tålmodighet, støtte og hjelp, de fleste barn lærer å håndtere konflikter uten å skade andre.

Alle barn må lære å håndtere sinne og frustrasjon. Mange småbarn gå gjennom en fase av raserianfall, der de hyle og skrike og svinge armene og bena når de er opprørt. Barn i skolealder kan kaste ting eller komme inn i en slåsskamp på lekeplassen. Som de vokser, de fleste barn lærer av voksne og fra andre barn-how til å uttrykke sinne eller håndtere konflikter på en måte som ikke skader andre.