agorafobi

Agorafobi (ag-uh-RUH-FOE-være-uh) er en type angst lidelse der du frykter og ofte unngå steder eller situasjoner som kan føre til at du panikk og gjør at du føler deg fanget, hjelpeløs eller flau.

Med agorafobi, frykter du en faktisk eller forventet situasjon, som å bruke offentlig transport, som i åpne eller lukkede rom, stå i kø eller å være i en folkemengde. Angsten er forårsaket av frykt for at det er ingen enkel måte å flykte eller søke hjelp hvis intens angst utvikler seg. De fleste som har agorafobi utvikle det etter å ha en eller flere panikkanfall, forårsaker dem til å frykte et annet angrep og unngå stedet der det skjedde.

Personer med agorafobi har ofte en vanskelig tid føler seg trygge i noen offentlig sted, spesielt der folkemengder samles. Du kan føle at du trenger en ledsager, for eksempel en slektning eller venn, å gå med deg til offentlige steder. Frykten kan være så overveldende at du kan føle deg ute av stand til å forlate hjemmet.

Agorafobi behandling kan være utfordrende fordi det vanligvis betyr å konfrontere din frykt. Men med samtaleterapi (psykoterapi) og medisiner, kan du unnslippe fellen av agorafobi og leve et mer behagelig liv.