akutt pankreatitt guide – årsaker, symptomer og behandling

Hva er det?

Akutt pankreatitt er en plutselig betennelse i bukspyttkjertelen .; Bukspyttkjertelen er den store kjertel som ligger i den øvre del av buken, bak magesekken. Den produserer fordøyelsesenzymer og hormoner .; I pankreatitt, enzymer som normalt blir sluppet ut i fordøyelseskanalen begynner å skade bukspyttkjertelen selv. Kjertelen blir hoven og betent. Flere enzymer frigjøres i de omkringliggende vev og blodet .; Som et resultat, bremser fordøyelsen ned og blir smertefullt. Andre kroppens funksjoner kan bli påvirket. Bukspyttkjertelen kan bli permanent skadet og arrete hvis angrepene er alvorlig, langvarig eller hyppig .; Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor enzymer begynner å skade bukspyttkjertelen. Men det er flere kjente årsaken til akutt pankreatitt .; En av de vanligste årsakene til akutt pankreatitt er gallestein. Gallestein som rømmer fra galleblæren kan blokkere bukspyttkjertelen duct. (The pankreasgang leverer fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen til tynntarmen.) Når bukspyttkjertelen kanalen blir blokkert, kan enzymer ikke flyte skikkelig. De kan sikkerhetskopiere inn i bukspyttkjertelen. Dette fører til at bukspyttkjertelen til å bli betent .; Den andre ledende årsak til pankreatitt er tung alkoholbruk. De fleste mennesker som drikker alkohol aldri utvikle pankreatitt. Men enkelte mennesker vil utvikle pankreatitt etter å ha drukket store mengder alkohol. Alkohol kan være over et tidsrom, eller i en enkelt binge. Alkohol kombinert med røyking øker risikoen for akutt pankreatitt .; En annen vanlig årsak til akutt pankreatitt er en komplikasjon til en medisinsk prosedyre som kalles ERCP. ERCP utføres gjennom et endoskop. Dette er et fleksibelt rør med en liten kamera og lys i den ene enden og et okular på den andre. ERCP brukes til å identifisere steiner og tumorer, og for å vise kanaler i bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren .; Andre faktorer som kan noen ganger føre til pankreatitt inkluderer; Anvendelse av hvilken som helst av en lang rekke medisiner, for eksempel; Sulfa narkotika; Vann piller (hydroklortiazid, andre); Immundempende (azatioprin); Legemidler som brukes til behandling av HIV

symptomer

Det vanligste symptomet på akutt pankreatitt er øvre magesmerter. Det kan være alt fra tålelig til alvorlig .; Smerten oppstår vanligvis i midten av kroppen, i underkant av ribbene. Men det er noen ganger følt på enten høyre eller venstre side. Dette er en jevn, boring eller “kjedelig” smerte. Det kan stråle ut til ryggen, flanke, bryst eller nedre del av magen .; Smerte når et maksimum intensitet raskt, ofte i løpet av 30 minutter. I alkohol-indusert pankreatitt, tenderer smerte å begynne en til tre dager etter en binge .; Det kan være vanskelig å finne en komfortabel stilling. Bøyd over eller ligger på din side kan redusere smerte. Spise vanligvis gjør vondt verre .; Andre symptomer på akutt pankreatitt inkluderer; Kvalme og oppkast; Tap av Appetit; abdominal oppblåsthet

Diagnose

Legen din vil diagnostisere akutt pankreatitt basert på

Hvor lenge varer det?

Mild til moderat pankreatitt ofte går bort av seg selv i løpet av en uke. Men alvorlige tilfeller kan vare i flere uker.

Hvordan forhindre dette helsetilstand

Unngå tung alkoholbruk vil bidra til å forhindre pankreatitt. Alle som allerede har hatt en episode av pankreatitt forårsaket av alkohol bør slutte å drikke helt. Dette er avgjørende for å hindre at tilstanden fra å komme tilbake eller bli kronisk.

Hvordan behandle denne helsetilstand

Hvis du mistenker at du har akutt pankreatitt, ikke spise eller drikke noe før du ser en lege. Mat og drikke utløse frigjøring av enzymer fra bukspyttkjertelen. Dette vil gjøre vondt verre.

Når å gå til legen

Ring legen din eller gå til nærmeste akuttmottak hvis du har

Prognose

I de fleste tilfeller går akutt pankreatitt unna på egen hånd etter et par dager. Det er vanligvis ingen komplikasjoner eller ytterligere problemer.