aortadisseksjon

En aortadisseksjon er en alvorlig tilstand i hvilken det indre lag av aorta, den store blodåre avgrening av hjertet, tårer. Blod støt gjennom riften, forårsaker de indre og midtre lag av aorta for å skille (dissekere). Hvis blodfylte kanal revner gjennom utsiden aorta-veggen, er aortadisseksjon ofte dødelig.

Aortadisseksjon er relativt uvanlig. Tilstanden hyppigst forekommer hos menn i 60-årene og 70-tallet. Symptomer på aortadisseksjon kan etterligne de av andre sykdommer, ofte fører til forsinkelser i diagnose. Men når en aortadisseksjon oppdages tidlig og behandles umiddelbart, er sjansen for å overleve i stor grad forbedrer.

Når bør du oppsøke lege

Aortadisseksjon symptomene kan være lik de andre hjerteproblemer, som for eksempel et hjerteinfarkt. Typiske tegn og symptomer inkluderer

Type A aortadisseksjon

Hvis du har tegn eller symptomer som alvorlig brystsmerter, besvimelse, plutselig innsettende pustebesvær eller symptomer på hjerneslag, kan du gå til lege eller medisinsk hjelp. Disse symptomene ikke alltid bety et alvorlig problem, men det er best å få sjekket raskt. Tidlig oppdagelse og behandling kan bidra til å redde livet ditt.

Type B aortadisseksjon

En aortadisseksjon forekommer i et svekket område av aortaveggen. Kronisk høyt blodtrykk kan understreke aorta vev, noe som gjør den mer utsatt for rivning. Kan også være født med en tilstand assosiert med et svekket og forstørret aorta, slik som Marfans syndrom, bicuspid pulsåreklappen eller andre sjeldne tilstander forbundet med svekking av veggene i blodkarene. Sjelden er aorta disseksjoner forårsaket av traumatiske skader på brystkassen, for eksempel under trafikkulykker.

Aorta Disseksjonene er delt inn i to grupper, avhengig av hvilken del av aorta påvirkes

Risikofaktorer for aortadisseksjon inkluderer

Visse genetiske sykdommer øker risikoen for å ha et aortic disseksjon, herunder

Andre potensielle risikofaktorer inkluderer

En aortadisseksjon kan føre til

Oppdager en aortadisseksjon kan være vanskelig fordi symptomene ligner på de av en rekke helseproblemer. Leger ofte mistenker en aortadisseksjon hvis følgende tegn og symptomer er til stede

Selv om disse symptomene tyder aortadisseksjon, er mer følsomme avbildningsteknikker vanligvis nødvendig. Ofte brukte bildebehandlings prosedyrer inkluderer

En aortadisseksjon er et medisinsk nødstilfelle som krever umiddelbar behandling. Terapi kan omfatte kirurgi eller medikamenter, avhengig av området av aorta som er involvert.

Behandling for type A aortadisseksjon kan omfatte

Behandling av type B aortadisseksjon kan omfatte

Etter behandling, må du kanskje ta blodtrykkssenkende medisiner for livet. I tillegg kan det være nødvendig oppfølging CT eller MRI jevne mellomrom for å overvåke din tilstand.

Her er noen tips for å redusere risikoen for en aortadisseksjon

Arbeid med legen din. Hvis du har en familiehistorie med aortadisseksjon, en binde lidelse vev eller en bicuspid aortaklaff, legen din. Hvis du har en aortaaneurisme, finne ut hvor ofte du trenger overvåking og hvis kirurgi er nødvendig for å reparere aneurisme.

Hvis du har en genetisk tilstand som øker risikoen for aortadisseksjon, kan legen anbefale medisiner, selv om blodtrykket er normalt.

gå til legen din