blindtarmbetennelse

Blindtarmbetennelse er en betennelse i vedlegg, en finger-formet pose som projiserer fra din kolon på nedre høyre side av magen. Vedlegget ser ikke ut til å ha et bestemt formål.

Blindtarmbetennelse forårsaker smerter i nedre høyre del av magen. Men i de fleste mennesker, begynner smerter rundt navlen og beveger seg deretter. Som betennelser forverres, blindtarmbetennelse smerte vanligvis øker og til slutt blir alvorlig.

Når bør du oppsøke lege

Selv om noen kan utvikle blindtarmbetennelse, som oftest skjer det i mennesker mellom 10 og 30. Standard behandling er kirurgisk fjerning av tillegget.

Spørsmål legen kan stille deg

Tegn og symptomer på blindtarmbetennelse kan inkludere

Spørsmål du kan spørre legen din

Stedet for din smerte kan variere, avhengig av din alder og plasseringen av vedlegg. Når du er gravid, kan smertene synes å komme fra øvre del av magen fordi tillegget er høyere under svangerskapet.

Kirurgi for å fjerne tillegget (appendektomi)

Gjør en avtale med en lege hvis du eller barnet ditt har bekymringsfulle symptomer. Sterke magesmerter krever øyeblikkelig legehjelp.

En blokkering i slimhinnen i vedlegg som resulterer i infeksjon er den sannsynlige årsaken til blindtarmbetennelse. Bakteriene formere seg raskt, slik at tillegget blir betent, hoven og fylt med pus. Hvis den ikke behandles raskt, kan tillegget sprekke.

Blindtarmbetennelse kan føre til alvorlige komplikasjoner, som for eksempel

En lomme med puss som dannes i magen. Hvis appendix sprekker, kan du utvikle en lomme for infeksjon (abscess). I de fleste tilfeller, drenerer en kirurg på byllen ved å plassere et rør gjennom bukveggen inn på byllen. Røret er igjen på plass i to uker, og du får antibiotika for å fjerne infeksjonen.

Når infeksjonen er klart, vil du ha kirurgi for å fjerne tillegget. I noen tilfeller er det abscess drenert, og tillegget fjernes umiddelbart.

Gjør en avtale med din fastlege eller en allmennlege hvis du har magesmerter. Hvis du har blindtarmbetennelse, vil du sannsynligvis bli innlagt på sykehus og henvist til en kirurg for å fjerne vedlegg.

For å bidra til å diagnostisere din tilstand, er sannsynligvis spørre deg en rekke spørsmål, som for eksempel legen din

Ikke nøl med å spørre andre spørsmål.

For å bidra til å diagnostisere blindtarmbetennelse, legen din vil sannsynligvis ta en historie om dine symptomer og undersøke magen.

Tester og prosedyrer som brukes til å diagnostisere blindtarmbetennelse inkluderer

Fysisk eksamen for å vurdere din smerte. Legen kan bruke milde press på det smertefulle området. Når trykket plutselig slippes, vil blindtarmbetennelse smerte ofte føler seg verre, signaliserer at den tilstøtende bukhinnen er betent.

Legen kan også se etter mage stivhet og en tendens til å stivne magemusklene som svar på press over betent blindtarm (vokter).

Tømming en byll før vedlegg kirurgi

Legen kan bruke en smurt, hansker finger for å undersøke lavere endetarm (digital endetarms eksamen). Kvinner i fruktbar alder kan gis en bekken eksamen for å se etter mulige gynekologiske problemer som kan være årsaken til smertene.

Blindtarmbetennelse behandling vanligvis innebærer kirurgi for å fjerne betent blindtarm. Før operasjonen kan du bli gitt en dose av antibiotika for å hindre smitte.

Appendektomi kan utføres som åpen kirurgi ved hjelp av en abdominal snitt ca 2 til 4 inches (5 til 10 cm) lang (laparotomi). Eller operasjonen kan gjøres gjennom et par små abdominal snitt (laparoskopisk kirurgi). Under en laparoskopisk appendektomi, kirurgen setter spesielle kirurgiske verktøy og et videokamera inn magen for å fjerne vedlegg.

Generelt kan laparoskopisk kirurgi deg å gjenopprette raskere og helbrede med mindre smerter og arrdannelse. Det kan være bedre for folk som er eldre eller overvektige. Men laparoskopisk kirurgi er ikke hensiktsmessig for alle. Hvis vedlegget har sprukket og infeksjonen har spredd seg utover vedlegg eller du har en abscess, kan du trenger en åpen appendektomi, noe som gjør at kirurgen å rengjøre bukhulen.

Forvent å bruke en eller to dager på sykehuset etter blindtarmoperasjon.

Hvis vedlegget har sprukket og en abscess har dannet rundt det, kan abscess tappes ved å plassere et rør gjennom huden inn i byllen. Appendektomi kan utføres flere uker senere etter å kontrollere infeksjonen.

Forvent noen uker med utvinning fra en blindtarm, eller lenger hvis appendix sprekker. For å hjelpe kroppen helbrede

Legen vil foreskrive medisiner for å hjelpe deg å kontrollere din smerte etter blindtarmoperasjon. Noen komplementære og alternative behandlinger, når det brukes sammen med medisiner, kan bidra til å kontrollere smerte. Spør legen din om trygge alternativer, for eksempel

gå til legen din