voksen HPV-vaksine alder, retningslinjer, bivirkninger, fordeler

Humant papillomavirus (HPV) er viruset som forårsaker livmorhalskreft hos kvinner og kjønnsvorter hos menn og kvinner. HPV-vaksinen forhindrer effektivt infeksjon med HPV-typer som er ansvarlig for de fleste tilfeller av livmorhalskreft og kan også forhindre kjønnsvorter. HPV-vaksinering er mest effektive i barndommen eller ungdomsårene, men voksne kan også dra nytte av HPV-vaksine.

HPV-infeksjon er ekstremt commo; mest seksuelt aktive mennesker vil bli smittet med HPV på et tidspunkt i livet. HPV-infeksjon forårsaker vanligvis ingen symptomer, men kan forårsake kjønnsvorter og anal kreft hos både kvinner og menn. HPV kan også forårsake strupekreft.

Hos kvinner, kan HPV-infeksjon føre til celler i livmorhalsen til å vokse unormalt. I en liten brøkdel av kvinner, vil disse HPV-induserte endringer utvikle seg til kreft i livmorhalsen. Om 12 000 kvinner diagnostisert med livmorhalskreft hvert år og om lag 4000 kvinner dør av tilstanden.

HPV-vaksinen forebygger smitte av HPV-typer som er ansvarlig for de fleste tilfeller av livmorhalskreft. Det finnes tre tilgjengelige former av HPV-vaksine

Alle HPV-vaksiner er svært effektivt for å forhindre smitte av HPV-typene de dekker. Å få HPV-vaksine reduserer en kvinnes risiko for livmorhalskreft og forstadier vekster betydelig. Menn kan ikke utvikle livmorhalskreft, men HPV-vaksine kan forhindre kjønnsvorter, analkreft og spredning av HPV til seksualpartnere. Gardasil er godkjent for hanner i alderen 9 til 26 og Gardasil 9 er godkjent for bruk hos menn i alderen 9 til 15.

HPV-vaksinen ikke behandle eller kurere en HPV-infeksjon hos kvinner eller menn som allerede er smittet av en av disse HPV-typer.